torsdag den 7. januar 2016

Interview med drømmevirksomhed


Interview med en ansat fra min drømmevirksomhed

Jeg har været nede og interviewe Brød & Co i Vejle som er min drømmevirksomhed, og som jeg rigtig gerne vil have læreplads ved. Jeg snakkede med køkkenchefen dernede, som hedder Simon Clemens.

Alex: Hvad er din uddannelse?
Simon: jeg er kok og har en 10 klasse ud over det.

Alex: Hvordan er dine arbejdstider?
Simon: jeg arbejder 75 timer om ugen.

Alex: Hvordan er det at være ejer ?
Simon: specielt, unikt og fantastisk nogle dage, og dybt forfærdeligt og tragisk den næste.

Alex: hvordan det?
Simon: det er det fordi, når du bliver ejer af en virksomhed, hvor du har flere ansatte, så er det ikke kun dig selv, du kan lukke ned for, men hvis du har flere på, så skal du passe på de ansatte, i hvert fald hvis du er en god leder. Og det kan være svært, hvis mad er din passion, og det ikke er at dyrke de ansatte.

Alex: Hvordan samarbejder I, i  køkkenet?
Simon: Det er specielt her, da vi har to i køkkenet nu og to-tre ude i bageriet, så det er et spørgsmål om at få dem til at arbejde sammen. Og det er svært, for det er to forskellige faggrupper, men når de så arbejder sammen er det unikt, men det vigtigste i et køkken, det er venskab, så hvis alle har det, så arbejder vi godt sammen.

Alex: Hvad for noget mad laver I ?
Simon: Vi laver alt mad fra bunden af, kokkefagligt relateret mad, det vil sige for at være kok, skal du lave noget, som ingen andre laver, og i hvert fald lave det bedre, end det som er ude på markedet. Det vil sige vores mayonnaise skal smage af mere, hvis du laver sennep, skal det smage af mere, lige fra blødkogte æg, skal du gøre det bedre end den, der står der ude, ellers er du ikke en relevant. Så vi laver mad fra bunden af, med økologiske lokale råvarer.

Alex: Hvilken betydning har råvarerne ? Og hvor får I råvarerne fra?
Simon: Råvare betyder alt, vi får det fra Rødmose gartneri, vi får det fra lokale bønder, når vi får æg, så får vi det fra småproducenter. Fordi et er, at det smager oftest bedre, men samtidig med så støtter du også nogen, som der prøver på at gøre en forskel. Og det er jo også en del af det at være kok, så du kan tage en ansvar, så vi får dem alle muglige steder fra. Så plukker vi også selv, laver vores egne spiselige blomster og dyrker selv råvare i vores egne haver, som du ikke kan få derude, for at prøve noget nyt.

Alex: Hvis du kunne vælge et andet job i dag, hvad ville du så vælge?
Simon: aldrig i livet, aldrig!

Alex: Hvordan fandt du ud af at du ville være kok?
Simon: har altid lavet mad, men det startede med, at da min mor hun siger, at hun ikke gad se mig spise, så måtte jeg i gang. Da jeg var 12 år gammel, fik jeg lov til at styre madbudgettet, så gav hun mig de penge, hun havde at leve for, og så skulle jeg lave mad for det. Det smagte dybt forfærdeligt, men det var super fedt!

Alex: Hvordan var det at være i lærer?
Simon: forfærdeligt, jeg har aldrig prøvet noget, som var så hårdt, og jeg var uddannet under den gamle skole, hvor man skulle brænde sig, hvis det var at man skar sig i stedet for at bruge plaster, og man skulle arbejde når kokkene sagde til. Der var ikke noget der hed sygdom, det hed tømmermænd, så du fik sprut, når du mødte ind, så var du fuld i stedet for at være syg.
Men det var også lærerigt, fordi det gav et sammenhold, fordi hvis køkkenchefen er en idiot eller chefen er det, så har du kun dine kammerater, du står sammen med, og det er mine bedste venner den dag i dag.

Alex: Har du arbejdet mange steder?
Simon: ja, jeg har arbejdet 8 forskellige Køkkener, i Kroatien, Samsøe i Århus en lille smule i København og så Vejle også.

Alex: hvad har det givet dig?
Simon: man skal være flere steder, man gror fast, du må aldrig være i det samme køkken for længe. Kro mad er godt, og der kan du lære en masse, men det er lige så vigtig at prøve at lære fra et gourmet køkken, for der lære du også meget, du skal prøve alle steder for at udvikle dig mest.
Alle de steder folk siger, det ikke er relevant at være, skal du også prøve, fordi alle steder har værdi, selv i et cafékøkken lærer du at arbejde hurtigt. Det er nok ikke de bedste råvarer, men du lærer at arbejde virkelig hurtigt, og det er lige så vigtigt.

Alex: Har du haft gode/dårlige oplevelser med kokkefaget?
Simon: Flest gode, hvis du elsker mad, og du ikke har noget i mod at arbejde, fordi det er åndsvagt at sige at passion, det skal stoppe, det er åndsvagt, det der med passion. Du skal have flere penge som kok, maden skal blive dyrere, det skal være relevant at være kok igen. Passion det kan du ikke spise, du har også et liv efterfølgende, men det at stå i et køkken og få lov til at lave mad hver dag, det er noget, som man skal være stolt af og være glad for.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar